Bekkenbodemtraining

Kinesitherapie speelt bij de behandeling van incontinentie een cruciale rol.
Gerichte training van de bekkenbodemspieren geeft bij 80% van de patiënten genezing of op zijn minst verbetering van het probleem.

Maak een afspraak

Ongewild urineverlies is een ernstige aandoening van de bekkenbodem, waarover veel mensen, zowel vrouwen als mannen, niet durven praten. Niezen of lachen geeft telkens problemen, mijn kleinkind oppakken durf ik niet meer. Men zoekt overal toiletten omdat met geen 10 stappen durft verzetten zonder natte broek. Met de bus meegaan om een uitstapje te maken met de vrienden is er allang niet meer bij. Sommige mannen hebben ook dit type van problemen na prostaatoperaties.
De kwaliteit van leven kan sterk verminderen door gevoelens van schaamte en je vies voelen, de geur van urine of ontlasting, de angst voor ontdekking door buitenstaanders, het uit de weg gaan van seksueel contact of het uitstellen van zoeken naar deskundige hulp.
Veel vrouwen en mannen hebben het gevoel dat er weinig aan hun klachten te doen is. Toch zijn er verschillende goede behandelingen voor bekkenbodemproblemen. Het is dan ook belangrijk dat u al uw klachten met de huisarts of gynaecoloog bespreekt, ook al is dit moeilijk of schaamt u zich voor bepaalde klachten.
Herkent u zichzelf een beetje in het verhaal? Lees verder hoe dit vervelende probleem in alle discretie professioneel kan aangepakt worden.

Verloop behandeling kinesitherapie
De patiënten komen bij ons terecht via de behandelende arts (huisarts, gynaecoloog of uroloog).
We beginnen altijd met een gesprek, waarbij we in gewone mensentaal uitleggen wat de aandoening is en wat wij eraan gaan doen. Verder brengen we het probleem concreet in kaart door bijvoorbeeld aan de patiënt te vragen om bij te houden hoe vaak hij/zij op een dag moet plassen of stoelgang maakt. We geven ook advies over uiteenlopende onderwerpen: voeding, de juiste manier van plassen, hoe zware voorwerpen te tillen zonder je bekkenbodem te overbelasten… En dan is er natuurlijk de eigenlijke kinesitherapie, waarbij we de patiënt oefeningen aanleren om de bekkenbodem te versterken.
Een aantal apparaten kan het aanleren van de oefeningen vergemakkelijken. In onze praktijk beschikken we over een toestel waarmee de patiënt zelf op een scherm kan volgen of hij/zij de aangeleerde technieken juist toepast of niet (=biofeedback). Bij sommige patiënten die totaal niet aanvoelen welke spieren ze moeten gebruiken, kan het ook nuttig zijn die spieractiviteit kunstmatig op te wekken via een elektrische prikkel (=elektrostimulatie).