Temporomandibulaire dysfuncties

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) = het niet goed functioneren van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel.

Maak een afspraak

Klachten
De klachten onder temporomandibulaire dysfunctie zijn vooral de volgende:

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren of het kaakgewricht
  • Het niet goed kunnen sluiten of openen van de mond
  • Het regelmatig 'op slot' schieten van de kaak (trismus)
  • Hinderlijke krakende geluiden in de kaak bij het kauwen of praten
  • Slijtage aan het gebit
  • Vanuit de kaken uitstralende hoofd-, oor- of kiespijn

Kinesitherapie voor deze klachten kunnen niet alleen door huisartsen, NKO-artsen, stomatologen voorgeschreven worden maar ook door jouw tandarts!

Vaak is een kortere of langere overbelasting van het kauwstelsel de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk, spieren kunnen verkrampen en pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam (hoofdpijn, nekpijn, tandpijn,..). Het kaakgewicht kan pijnlijk en gevoelig zijn, er kan een verstoord bewegingspatroon van de onderkaak zijn (vb. onvoldoende mondopening) en de kaak kan geluid maken (vb. een klik bij het openen van de mond).

Het doel van therapie voor TMD is het verminderen en/of het opheffen van de pijn, van het verstoorde bewegingspatroon en de kaakgewrichtgeluiden. Je krijgt een goede uitleg en begeleiding om inzicht te krijgen in het probleem. De behandeling bestaat uit mobilisatietechnieken, ontspanningstechnieken en stretchingstechnieken van de kaak, alsook worden de andere delen van lichaam (vb. nek) nagekeken en indien nodig behandeld aangezien deze ook een rol kunnen spelen in TMD.